Publicerad 18 Dec 2012 av CisionWire Sverige


Satsning på jämställdhet och trygghet i Kommunals avtalskrav

Kommunal har lämnat över sina avtalskrav till motparten Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta. Det är dags för en rejäl jämställdhets- och trygghetssatsning. Utöver löneökningar på minst 700 kronor vill vi begränsa arbetsgivarnas möjligheter att nyttja visstidsanställningar, färre så kallade delade turer, rätt till arbetskläder samt förbättra OB‑ersättningen.

Visstidsanställningarna har nått en allt för stor omfattning på svensk arbetsmarknad. På hela arbetsmarknaden vill sju av tio visstidsanställda ha en tillsvidareanställning med månadslön. Inom Kommunals organisationsområde finns det så många som 140 000 visstidsanställda. Det finns lättare sätt att lösa behovet av korttidsvikarier än via visstidsanställningar.

Kommunal har för avsikt att teckna kollektivavtal som bidrar till att lösa dessa utmaningar.

– Timanställda och vikarier har inte bara tuffa arbetsvillkor. De har också lägre syselsättningsgrad, sämre löner och löneutveckling. Därför kommer vi kraftfullt att driva deras frågor i avtalsrörelsen, säger Annelie Nordström, ordförande Kommunal.

Oavlönade håltimmar

– Ett stort problem som vi vill komma åt är oavlönade håltimmar, de så kallade delade turerna. Det vill säga oavlönade håltimmar i arbetspassen. Allt fler drabbas av detta när man exempelvis jobbar förmiddag, går hem några timmar mitt på dagen och kommer in och jobbar resten av arbetspasset på kvällen. Det skapar stora problem att få ihop sitt privatliv. Dessutom påverkar delade turer hälsan på ett negativt sätt i form av ökad stress och trötthet. De skapar också stor frustration eftersom man tvingas gå hem när man skulle kunna erbjuda den kvalité som de äldre önskar, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Arbetskläder

– Frågan om arbetskläder är ständigt återkommande. Tyvärr kan du fortfarande i den frågan se skillnader mellan traditionellt kvinnliga och traditionellt manliga yrkesområden. Inom exempelvis teknisk verksamhet är arbetskläder/skyddskläder en självklarhet, medan arbetskläder inte finns inom hemtjänsten, säger Annelie Nordström.

Kommunal vill tillsammans med arbetsgivarna ta fram riktlinjer som kan ligga till grund för lokala uppgörelser om arbetskläder.

OB-ersättning

– Att jobba helg och dessutom natt påverkar ens privatliv negativt. Om man ändå tvingas arbeta helgnätter bör man få bra betalt. Därför vill vi införa en ny ersättningsnivå för såväl vanliga helgnätter som storhelgsnätter. Det är en rättvisefråga, säger Lenita Granlund.

Jour

Förståelsen för nuvarande jourbestämmelser är väldigt liten. Därför vill vi ha tydliga skrivningar om jourarbete infaller, när man ska få jourersättning och vilka branscher som ska omfattas.

Kommunals avtalskrav i korthet

· Kommunal kräver löneökningar med minst 700 kronor per månad och heltidsanställd.

· Kommunal kräver att kollektivavtalets lägsta löner höjs med minst 700 kronor.

· Samtliga ersättningar höjs med 2,8 procent.

· Kommunal vill begränsa möjligheterna att blanda anställningsformerna visstidsanställning och vikariat till två år. Därefter ska anställningen automatiskt övergå i en fast tjänst.

· Kommunal kräver att arbetsgivarna endast i begränsad omfattning ska få använda sig av så kallade delade turer. Delade turer, det vill säga att en arbetsdag delas upp i flera pass där man kan få gå hem från jobbet mellan passen, vilket innebär en stor inskränkning i möjligheten att planera sitt eget privatliv och medför påtagligt negativa hälsoeffekter för arbetstagaren.

· Kommunal kräver att SKL tillsammans med oss utarbetar riktlinjer som ska ligga till grund för lokala avtal om arbetskläder.

· Kommunal kräver att en ny OB-ersättningsnivå tillförs för såväl vanliga helgnätter som storhelgsnätter. Att införa ytterligare uppdelning av OB-tilläggen uppfattas som en rättvisefråga. Förståelsen för det nuvarande systemet är väldigt liten. Det ska vara liknande skillnader att jobba dag eller natt på helger som på vardagar.

· Kommunal kräver att avtalet tillförs en stupstock, vilket innebär att när det centrala löneavtalet är klart ska lokala löneförhandlingarna omgående startas upp och skyndsamt avslutas.

· Kommunal yrkar att tillägget vid föräldraledighet förlängs till 180 dagar.

Fakta om Kommunals avtalsrörelse

Kommunal har lämnat över avtalskraven till motparterna Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pactaföretagen. Kollektivavtalen som omfattas av kraven är Huvudöverenskommelse Hök 10 med bilagor, Bea - Beredskapsavtalet, Pan 10 - Personlig assistent och anhörigvårdare och RiB - Räddningstjänst i beredskap.

Avtalskraven omfattar cirka 355 000 anställda inom kommuner, landsting och regioner och Pactaföretagen inom yrkesgrupperna undersköterskor, vårdbiträden, skötare, vaktmästare, kökspersonal, lokalvårdare, personal inom räddningstjänsten, barnsköterskor, barnskötare, personliga assistenter, gatu- och parkarbetare, vårdare, mentalskötare, renhållningsarbetare, ambulanssjukvårdare, elevassistenter m. fl.

Kommunal har ca 70 kollektivavtal utöver de som nämns ovan. De 70 avtalen omfattar cirka 150 000 medlemmar.

De innevarande kollektivavtalen med SKL och Pactaföretagen går ut den 31 mars 2013.

Om Kommunal: Fackförbundet Kommunal organiserar drygt 500 000 anställda i kommuner, landsting och privat sektor. Åtta av tio medlemmar i Kommunal är kvinnor.

Läs mer om Kommunalwww.kommunal.se/

Presskontakter: Dan Lundqvist Dahlin, 070-224 05 30

Dela med andra 

Det finns inga fler rapporter om denna händelse än.

”Två procent av de katolska prästerna är pedofi... [Publicerad SvD - för 3 minuter sedan]
Just nu: "Förlängning i VM-finalen!" [Publicerad Goteborgs-Posten - för 4 minuter sedan]
Arbetade in i det sista [Publicerad SVT.se - för 4 minuter sedan]
Han stormade planen - tv-tittarna fick inte se [Publicerad Expressen.se - för 7 minuter sedan]
Provkör en Ferrari – då går allt väldigt, väldi... [Publicerad Automotorsport.se - för 9 minuter sedan]
Hundratals resenärer drabbade av försening [Publicerad Expressen.se - för 9 minuter sedan]
Yasmin förlamades efter svåra olyckan [Publicerad Expressen.se - för 9 minuter sedan]
Vägen till Colorado går via Kramfors [Publicerad Hela Hälsingland - för 11 minuter sedan]
Engstrand missade finalen [Publicerad Hela Hälsingland - för 11 minuter sedan]
Loppis lockade lediga [Publicerad Gefle Dagblad - för 13 minuter sedan]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...

Relaterade händelser

Publicerad 11 Jul 2014 - uppdaterad 11 Jul 2014 - 1 rapporter

#28: En lek med ord om välfärden

Välfärden har inte blivit bättre och fått mer pengar av den nuvarande regeringen, den har försämrats vad gäller anställningsformer, arbetsbelastning och ersättning per person, det menar Annelie Nordström, ordförande i Svenska Kommunalarbetareförbundet. ... [Publicerad MyNewsDesk - 11 Jul 2014]
Publicerad 09 Jul 2014 - uppdaterad 09 Jul 2014 - 1 rapporter

"Vi har mer att göra än vad som får plats i vår budget"

Under centralförhandlingarna mellan socialförvaltningen och fackförbundet Kommunal i tisdags drogs förslaget om att stryka heltidsbeslutet tillbaka. Socialförvaltningen är fortfarande i ekonomisk knipa, och om det fortsätter i samma takt som nu kommer ... [Publicerad Hela Hälsingland - 09 Jul 2014]
Publicerad 09 Jul 2014 - uppdaterad 09 Jul 2014 - 2 rapporter

SKL vill utreda finansiering

i dag 13:55 | Uppdaterad i dag 13:57 Det blir allt vanligare att staten kräver medfinansiering vid infrastruktursatsningar. Kommuner och landsting tvingas därför till svåra prioriteringar, enligt Anders Knape - ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting ... [Publicerad Blekinge Läns Tidning - 09 Jul 2014]
Publicerad 07 Jul 2014 - uppdaterad 07 Jul 2014 - 1 rapporter

Drar tillbaka sparförslaget

På tisdag kommer centralförhandlingar mellan socialnämnden och fackförbundet Kommunal äga rum. Där var det meningen att de skulle diskutera bland annat sparförslaget om att slopa heltidsbeslutet. Tjänstemannaförslaget gick ut på att drygt 800 inom äldre- ... [Publicerad Hela Hälsingland - 07 Jul 2014]
Publicerad 02 Jul 2014 - uppdaterad 02 Jul 2014 - 2 rapporter

Låg bemanning inom äldreomsorgen - facket kritiskt

Lyssna: "Är man dement på natten är man ju också dement på dagen" Fackförbundet Kommunal i Markaryd välkomnar att kommunen anställer ytterligare en person på natten på demensboendet på Sjögården. Men samtidigt menar man att kommunen behöver öka ... [Publicerad Nyheter P4 Kronoberg - 02 Jul 2014]
Publicerad 27 Jun 2014 - uppdaterad 27 Jun 2014 - 2 rapporter

Politiker tar Emma före Fadiyah

Publicerad 27 juni, 2014 12:40 Nio av tio tror att människor diskrimineras i arbetslivet på grund av sitt namn. Det visar en stor undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Kommunal. – Man kan säga att dålig lön har ett namn. Inte ett svenskt ... [Publicerad LO-Tidningen - 27 Jun 2014]
Publicerad 13 Jun 2014 - uppdaterad 13 Jun 2014 - 4 rapporter

Strejkvarsel för ISS-städare på Billerud Korsnäs

Strejken bland tågvärdar och strandade förhandlingar mellan Almega och SEKO har lett till att Fastighets beslutat varsla om en lokalt förlagd sympatistrejk. Varslet berör ISS-anställda städare på Billerud Korsnäs utanför Gävle. Fastighetsanställdas ... [Publicerad Cleannet.se - 13 Jun 2014]
Nätverk
Network

Bloggar

Sortera på: datum | relevans
Kostnaden för inhyrda läkare ökar [Publicerad Ekot - för 18 timmar sedan]
Åsiktsregistrering med åberopande av offentligh... [Publicerad Lars-Ericks blogg - en liberal rebell - 11 Jul 2014]
VR:s elektriker i ny strejk [Publicerad |YLE| Nyheter - Rundradions svenska nyheter - 11 Jul 2014]
Utländska kollektivavtal får inte angripas [Publicerad InfoTorg Juridik - Civilrätt - 10 Jul 2014]
SKL vill utreda finansiering [Publicerad Arbetarbladet.se - 09 Jul 2014]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...

Pressreleaser

Sortera på: datum | relevans
Större ansvar för hbtq-frågor i kommunerna [Publicerad Sveriges Kommuner och Landsting - 04 Jul 2014]
Regeringen satsar på framtidens nyckelkompetens... [Publicerad Microsoft Sverige AB - 03 Jul 2014]
Cancervården fungerar i sommar - bara patienter... [Publicerad Nätverket mot cancer - 28 Jun 2014]
Svenskarna är nöjda med välfärdstjänsterna [Publicerad Sveriges Kommuner och Landsting - 26 Jun 2014]
50 miljarder krävs för att nio av tio ska ha ti... [Publicerad IT&Telekomföretagen - 22 Jun 2014]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...
Contact Us
Sales
Support


Freebase CC-BY Some image thumbnails are sourced from Freebase, licensed under CC-BY

Copyright (C) 2014 Silobreaker Ltd. All rights reserved.
The selection and placement of stories and images on any Silobreaker page are determined automatically by a computer program.
The time or date displayed reflects when an article was added to or updated in Silobreaker.