Publicerad 18 Dec 2012 av CisionWire Sverige


Satsning på jämställdhet och trygghet i Kommunals avtalskrav

Kommunal har lämnat över sina avtalskrav till motparten Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta. Det är dags för en rejäl jämställdhets- och trygghetssatsning. Utöver löneökningar på minst 700 kronor vill vi begränsa arbetsgivarnas möjligheter att nyttja visstidsanställningar, färre så kallade delade turer, rätt till arbetskläder samt förbättra OB‑ersättningen.

Visstidsanställningarna har nått en allt för stor omfattning på svensk arbetsmarknad. På hela arbetsmarknaden vill sju av tio visstidsanställda ha en tillsvidareanställning med månadslön. Inom Kommunals organisationsområde finns det så många som 140 000 visstidsanställda. Det finns lättare sätt att lösa behovet av korttidsvikarier än via visstidsanställningar.

Kommunal har för avsikt att teckna kollektivavtal som bidrar till att lösa dessa utmaningar.

– Timanställda och vikarier har inte bara tuffa arbetsvillkor. De har också lägre syselsättningsgrad, sämre löner och löneutveckling. Därför kommer vi kraftfullt att driva deras frågor i avtalsrörelsen, säger Annelie Nordström, ordförande Kommunal.

Oavlönade håltimmar

– Ett stort problem som vi vill komma åt är oavlönade håltimmar, de så kallade delade turerna. Det vill säga oavlönade håltimmar i arbetspassen. Allt fler drabbas av detta när man exempelvis jobbar förmiddag, går hem några timmar mitt på dagen och kommer in och jobbar resten av arbetspasset på kvällen. Det skapar stora problem att få ihop sitt privatliv. Dessutom påverkar delade turer hälsan på ett negativt sätt i form av ökad stress och trötthet. De skapar också stor frustration eftersom man tvingas gå hem när man skulle kunna erbjuda den kvalité som de äldre önskar, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Arbetskläder

– Frågan om arbetskläder är ständigt återkommande. Tyvärr kan du fortfarande i den frågan se skillnader mellan traditionellt kvinnliga och traditionellt manliga yrkesområden. Inom exempelvis teknisk verksamhet är arbetskläder/skyddskläder en självklarhet, medan arbetskläder inte finns inom hemtjänsten, säger Annelie Nordström.

Kommunal vill tillsammans med arbetsgivarna ta fram riktlinjer som kan ligga till grund för lokala uppgörelser om arbetskläder.

OB-ersättning

– Att jobba helg och dessutom natt påverkar ens privatliv negativt. Om man ändå tvingas arbeta helgnätter bör man få bra betalt. Därför vill vi införa en ny ersättningsnivå för såväl vanliga helgnätter som storhelgsnätter. Det är en rättvisefråga, säger Lenita Granlund.

Jour

Förståelsen för nuvarande jourbestämmelser är väldigt liten. Därför vill vi ha tydliga skrivningar om jourarbete infaller, när man ska få jourersättning och vilka branscher som ska omfattas.

Kommunals avtalskrav i korthet

· Kommunal kräver löneökningar med minst 700 kronor per månad och heltidsanställd.

· Kommunal kräver att kollektivavtalets lägsta löner höjs med minst 700 kronor.

· Samtliga ersättningar höjs med 2,8 procent.

· Kommunal vill begränsa möjligheterna att blanda anställningsformerna visstidsanställning och vikariat till två år. Därefter ska anställningen automatiskt övergå i en fast tjänst.

· Kommunal kräver att arbetsgivarna endast i begränsad omfattning ska få använda sig av så kallade delade turer. Delade turer, det vill säga att en arbetsdag delas upp i flera pass där man kan få gå hem från jobbet mellan passen, vilket innebär en stor inskränkning i möjligheten att planera sitt eget privatliv och medför påtagligt negativa hälsoeffekter för arbetstagaren.

· Kommunal kräver att SKL tillsammans med oss utarbetar riktlinjer som ska ligga till grund för lokala avtal om arbetskläder.

· Kommunal kräver att en ny OB-ersättningsnivå tillförs för såväl vanliga helgnätter som storhelgsnätter. Att införa ytterligare uppdelning av OB-tilläggen uppfattas som en rättvisefråga. Förståelsen för det nuvarande systemet är väldigt liten. Det ska vara liknande skillnader att jobba dag eller natt på helger som på vardagar.

· Kommunal kräver att avtalet tillförs en stupstock, vilket innebär att när det centrala löneavtalet är klart ska lokala löneförhandlingarna omgående startas upp och skyndsamt avslutas.

· Kommunal yrkar att tillägget vid föräldraledighet förlängs till 180 dagar.

Fakta om Kommunals avtalsrörelse

Kommunal har lämnat över avtalskraven till motparterna Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pactaföretagen. Kollektivavtalen som omfattas av kraven är Huvudöverenskommelse Hök 10 med bilagor, Bea - Beredskapsavtalet, Pan 10 - Personlig assistent och anhörigvårdare och RiB - Räddningstjänst i beredskap.

Avtalskraven omfattar cirka 355 000 anställda inom kommuner, landsting och regioner och Pactaföretagen inom yrkesgrupperna undersköterskor, vårdbiträden, skötare, vaktmästare, kökspersonal, lokalvårdare, personal inom räddningstjänsten, barnsköterskor, barnskötare, personliga assistenter, gatu- och parkarbetare, vårdare, mentalskötare, renhållningsarbetare, ambulanssjukvårdare, elevassistenter m. fl.

Kommunal har ca 70 kollektivavtal utöver de som nämns ovan. De 70 avtalen omfattar cirka 150 000 medlemmar.

De innevarande kollektivavtalen med SKL och Pactaföretagen går ut den 31 mars 2013.

Om Kommunal: Fackförbundet Kommunal organiserar drygt 500 000 anställda i kommuner, landsting och privat sektor. Åtta av tio medlemmar i Kommunal är kvinnor.

Läs mer om Kommunalwww.kommunal.se/

Presskontakter: Dan Lundqvist Dahlin, 070-224 05 30

Dela med andra 

Det finns inga fler rapporter om denna händelse än.

KFF skrällde i cupen [Publicerad Kristianstadsbladet - för 11 minuter sedan]
Sjuk påträffades efter tre timmar [Publicerad Hela Hälsingland - för 12 minuter sedan]
Tre killar tar sig vidare i tävlingen [Publicerad TV4.se - för 12 minuter sedan]
Vad är det som framkallar så djupa suckar hos L... [Publicerad TV4.se - för 12 minuter sedan]
Vad får juryn att gapskratta? [Publicerad TV4.se - för 12 minuter sedan]
Killen med den roliga hatten ger allt för juryn [Publicerad TV4.se - för 12 minuter sedan]
Med Nalle Puh som förebild [Publicerad Personal Ledarskap - för 13 minuter sedan]
Slut: Syrianska vidare i svenska cupen [Publicerad Lanstidningen Sodertalje - för 13 minuter sedan]
"Tre dynamiska veckor på Vandalorum" [Publicerad Värnamo Nyheter - för 14 minuter sedan]
Andakt mot nazism [Publicerad Motala&Vadstena Tidning - för 14 minuter sedan]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...

Relaterade händelser

Publicerad för 4 timmar sedan - uppdaterad för 3 timmar sedan - 1 rapporter

Fackförbund satsar på södra Munksjön

Vid Munksjöns södra strand i Jönköping ska en ny stadsdel växa fram. En av aktörerna blir fackförbundet Kommunal. Under början av 2015 startar man bygget av första etappen av bygget av Jönköpings nya stadsdel, Munksjöstaden. Idag presenterade företaget ... [Publicerad Sveriges Radio - för 4 timmar sedan]
Publicerad för 7 timmar sedan - uppdaterad för 7 timmar sedan - 1 rapporter

Polisen och SKL: Sluta skjutsa era barn till skolan

Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio. Lyssna: Polisen utökar sina kontroller Enligt Thomas Bahn, biträdande chef för trafikpolisen i Sörmland, är det föräldrarna själva som står för en stor del av trafikfaran vid skolor. Både polisen och ... [Publicerad Nyheter P4 Sörmland - för 7 timmar sedan]
Publicerad för 13 timmar sedan - uppdaterad för 13 timmar sedan - 1 rapporter

Regeringen struntar i kvinnors arbetsvillkor

Facket Kommunal: Vårdpersonal behöver trygga anställningar, inte ännu ett jobbskatteavdrag Moderaterna negligerar en av valets hetaste frågor - jämställdheten. Först stod finansminister Anders Borg i Svt:s ekonomidebatt och drog sitt obegripliga tugg ... [Publicerad Aftonbladet - för 13 timmar sedan]
Publicerad 18 Aug 2014 - uppdaterad 19 Aug 2014 - 3 rapporter

Man häktad för mord på vårdare

Den 21-årige man som misstänks för att ha dödat en vårdare i Tullinge söder om Stockholm i lördags har häktats misstänkt för mord, skriver aftonbladet.se. Enligt hans advokat erkänner mannen grov misshandel och vållande till annans död. Mannen, som bor ... [Publicerad Barometern - 19 Aug 2014]
Publicerad 19 Aug 2014 - uppdaterad 19 Aug 2014 - 1 rapporter

Arbetsmiljöverket: SD-affischer får sättas upp

Arbetsmiljöverket har hävt facket skyddsstopp för att sätta upp SD:s valaffischer på bussar i Stockholm och Södertälje. Fackförbundet Kommunals skyddsombud menar att affischerna stoppas för att skydda personal och arbetsgivare från hot eller våld. ... [Publicerad Nyheter P4 Radio Stockholm - 19 Aug 2014]
Publicerad 18 Aug 2014 - uppdaterad 18 Aug 2014 - 1 rapporter

SKL skriver ner BNP – vill ha mer statsbidrag

SKL, Sveriges kommuner och landsting, skriver ner prognosen för BNP. Och antyder att statsbidragen kommer att behöva höjas. Dela med andra Ekonomin och framförallt exporten har utvecklats svagare än väntat i år. Därför skriver SKL ner BNP-prognosen ... [Publicerad Dagens Opinion - 18 Aug 2014]
Publicerad 18 Aug 2014 - uppdaterad 18 Aug 2014 - 1 rapporter

Vårdpersonal i Tullinge kände sig hotad

Lyssna: "De upplevde en hotbild som inte var normal" I helgen knivhöggs en vårdare till döds i tjänsten på ett serviceboende i Tullinge i Botkyrka. Nu berättar facket att personalen redan i maj slog larm till kommunen. I lördags höggs en 55-årig ... [Publicerad Nyheter P4 Radio Stockholm - 18 Aug 2014]
Nätverk
Network

Bloggar

Sortera på: datum | relevans
Polisen och SKL: Sluta skjutsa era barn till sk... [Publicerad Nyheter P4 Sörmland - för 7 timmar sedan]
Vi skapar riktiga jobb [Publicerad Almega bloggar - 19 Aug 2014]
Varför MP’s förslag om p-medels-subventioner är... [Publicerad One-way Communication - 18 Aug 2014]
SKL skriver ner BNP-prognos [Publicerad Arbetarbladet.se - 18 Aug 2014]
Ett antirasistiskt Stockholm [Publicerad Stockholmsvänstern - 18 Aug 2014]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...

Pressreleaser

Sortera på: datum | relevans
#32: Annelie Nordström tror Fi kan bli den blås... [Publicerad Feministiskt Perspektiv - 08 Aug 2014]
Större ansvar för hbtq-frågor i kommunerna [Publicerad Sveriges Kommuner och Landsting - 04 Jul 2014]
Regeringen satsar på framtidens nyckelkompetens... [Publicerad Microsoft Sverige AB - 03 Jul 2014]
Cancervården fungerar i sommar - bara patienter... [Publicerad Nätverket mot cancer - 28 Jun 2014]
Svenskarna är nöjda med välfärdstjänsterna [Publicerad Sveriges Kommuner och Landsting - 26 Jun 2014]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...
Contact Us
Sales
Support


Freebase CC-BY Some image thumbnails are sourced from Freebase, licensed under CC-BY

Copyright (C) 2014 Silobreaker Ltd. All rights reserved.
The selection and placement of stories and images on any Silobreaker page are determined automatically by a computer program.
The time or date displayed reflects when an article was added to or updated in Silobreaker.