Publicerad 18 Dec 2012 av CisionWire Sverige


Satsning på jämställdhet och trygghet i Kommunals avtalskrav

Kommunal har lämnat över sina avtalskrav till motparten Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta. Det är dags för en rejäl jämställdhets- och trygghetssatsning. Utöver löneökningar på minst 700 kronor vill vi begränsa arbetsgivarnas möjligheter att nyttja visstidsanställningar, färre så kallade delade turer, rätt till arbetskläder samt förbättra OB‑ersättningen.

Visstidsanställningarna har nått en allt för stor omfattning på svensk arbetsmarknad. På hela arbetsmarknaden vill sju av tio visstidsanställda ha en tillsvidareanställning med månadslön. Inom Kommunals organisationsområde finns det så många som 140 000 visstidsanställda. Det finns lättare sätt att lösa behovet av korttidsvikarier än via visstidsanställningar.

Kommunal har för avsikt att teckna kollektivavtal som bidrar till att lösa dessa utmaningar.

– Timanställda och vikarier har inte bara tuffa arbetsvillkor. De har också lägre syselsättningsgrad, sämre löner och löneutveckling. Därför kommer vi kraftfullt att driva deras frågor i avtalsrörelsen, säger Annelie Nordström, ordförande Kommunal.

Oavlönade håltimmar

– Ett stort problem som vi vill komma åt är oavlönade håltimmar, de så kallade delade turerna. Det vill säga oavlönade håltimmar i arbetspassen. Allt fler drabbas av detta när man exempelvis jobbar förmiddag, går hem några timmar mitt på dagen och kommer in och jobbar resten av arbetspasset på kvällen. Det skapar stora problem att få ihop sitt privatliv. Dessutom påverkar delade turer hälsan på ett negativt sätt i form av ökad stress och trötthet. De skapar också stor frustration eftersom man tvingas gå hem när man skulle kunna erbjuda den kvalité som de äldre önskar, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Arbetskläder

– Frågan om arbetskläder är ständigt återkommande. Tyvärr kan du fortfarande i den frågan se skillnader mellan traditionellt kvinnliga och traditionellt manliga yrkesområden. Inom exempelvis teknisk verksamhet är arbetskläder/skyddskläder en självklarhet, medan arbetskläder inte finns inom hemtjänsten, säger Annelie Nordström.

Kommunal vill tillsammans med arbetsgivarna ta fram riktlinjer som kan ligga till grund för lokala uppgörelser om arbetskläder.

OB-ersättning

– Att jobba helg och dessutom natt påverkar ens privatliv negativt. Om man ändå tvingas arbeta helgnätter bör man få bra betalt. Därför vill vi införa en ny ersättningsnivå för såväl vanliga helgnätter som storhelgsnätter. Det är en rättvisefråga, säger Lenita Granlund.

Jour

Förståelsen för nuvarande jourbestämmelser är väldigt liten. Därför vill vi ha tydliga skrivningar om jourarbete infaller, när man ska få jourersättning och vilka branscher som ska omfattas.

Kommunals avtalskrav i korthet

· Kommunal kräver löneökningar med minst 700 kronor per månad och heltidsanställd.

· Kommunal kräver att kollektivavtalets lägsta löner höjs med minst 700 kronor.

· Samtliga ersättningar höjs med 2,8 procent.

· Kommunal vill begränsa möjligheterna att blanda anställningsformerna visstidsanställning och vikariat till två år. Därefter ska anställningen automatiskt övergå i en fast tjänst.

· Kommunal kräver att arbetsgivarna endast i begränsad omfattning ska få använda sig av så kallade delade turer. Delade turer, det vill säga att en arbetsdag delas upp i flera pass där man kan få gå hem från jobbet mellan passen, vilket innebär en stor inskränkning i möjligheten att planera sitt eget privatliv och medför påtagligt negativa hälsoeffekter för arbetstagaren.

· Kommunal kräver att SKL tillsammans med oss utarbetar riktlinjer som ska ligga till grund för lokala avtal om arbetskläder.

· Kommunal kräver att en ny OB-ersättningsnivå tillförs för såväl vanliga helgnätter som storhelgsnätter. Att införa ytterligare uppdelning av OB-tilläggen uppfattas som en rättvisefråga. Förståelsen för det nuvarande systemet är väldigt liten. Det ska vara liknande skillnader att jobba dag eller natt på helger som på vardagar.

· Kommunal kräver att avtalet tillförs en stupstock, vilket innebär att när det centrala löneavtalet är klart ska lokala löneförhandlingarna omgående startas upp och skyndsamt avslutas.

· Kommunal yrkar att tillägget vid föräldraledighet förlängs till 180 dagar.

Fakta om Kommunals avtalsrörelse

Kommunal har lämnat över avtalskraven till motparterna Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pactaföretagen. Kollektivavtalen som omfattas av kraven är Huvudöverenskommelse Hök 10 med bilagor, Bea - Beredskapsavtalet, Pan 10 - Personlig assistent och anhörigvårdare och RiB - Räddningstjänst i beredskap.

Avtalskraven omfattar cirka 355 000 anställda inom kommuner, landsting och regioner och Pactaföretagen inom yrkesgrupperna undersköterskor, vårdbiträden, skötare, vaktmästare, kökspersonal, lokalvårdare, personal inom räddningstjänsten, barnsköterskor, barnskötare, personliga assistenter, gatu- och parkarbetare, vårdare, mentalskötare, renhållningsarbetare, ambulanssjukvårdare, elevassistenter m. fl.

Kommunal har ca 70 kollektivavtal utöver de som nämns ovan. De 70 avtalen omfattar cirka 150 000 medlemmar.

De innevarande kollektivavtalen med SKL och Pactaföretagen går ut den 31 mars 2013.

Om Kommunal: Fackförbundet Kommunal organiserar drygt 500 000 anställda i kommuner, landsting och privat sektor. Åtta av tio medlemmar i Kommunal är kvinnor.

Läs mer om Kommunalwww.kommunal.se/

Presskontakter: Dan Lundqvist Dahlin, 070-224 05 30

Dela med andra 

Det finns inga fler rapporter om denna händelse än.

Svensktoppen: Laleh utmanar sig själv [Publicerad Metro Sweden - för 2 timmar sedan]
”En väg framåt utan väpnad konflikt” [Publicerad SvD - för 2 timmar sedan]
Nu invigs förskolan Kuben [Publicerad MyNewsDesk - för 2 timmar sedan]
Alltmer kat smugglas i torkad form [Publicerad Sveriges Radio - för 2 timmar sedan]
Gänget bakom PayPal [Publicerad Feber - för 2 timmar sedan]
Tusentals nya jobb till julruschen [Publicerad Helsingborgs Dagblad - för 2 timmar sedan]
Svensktoppen: Laleh utmanar sig själv [Publicerad Kristianstadsbladet - för 2 timmar sedan]
Tusentals nya jobb till julruschen [Publicerad Kristianstadsbladet - för 2 timmar sedan]
Blogg: Marvel's bästa villains | 8-7 [Publicerad Gamereactor Sverige - för 2 timmar sedan]
Hanna och Fredrik vann långloppscupen 2014 [Publicerad Vasalöparen - för 2 timmar sedan]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...

Relaterade händelser

Publicerad 19 Sep 2014 - uppdaterad 19 Sep 2014 - 1 rapporter

Kräv inte kollektivavtal i upphandlingar

Ordet fritt På en del håll vill man börja ställa krav på att företag ska vara anslutna till kollektivavtal för att komma ifråga i offentliga upphandlingar. Men tänk om och tänk rätt. Det är idag inte tillåtet att kräva anslutning till kollektivavtal. ... [Publicerad Vasterbottens-Kuriren - 19 Sep 2014]
Publicerad 19 Sep 2014 - uppdaterad 19 Sep 2014 - 1 rapporter

Många har stöd trots arbete

Över 14 000 personer behöver socialbidrag trots att de arbetar. Över 5000 arbetar heltid men kan ändå inte klara sig utan stöd, visar en ny rapport.– Våra visstidsanställda arbetar ungefär 45 procent och det kan ingen människa leva på, så jag är inte ... [Publicerad Nyheter från Kommunalarbetaren - 19 Sep 2014]
Publicerad 17 Sep 2014 - uppdaterad 17 Sep 2014 - 1 rapporter

Valutgången talar för heltid

Kommunals medlemmar i kommuner och landsting får rätt till heltid om ett och halvt år. Valresultatet talar för det. Men osvuret är bäst. – I januari vet vi hur majoriteten ser ut, säger Ilmar Reepalu, andra vice ordförande i Sveriges Kommuner och ... [Publicerad LO-Tidningen - 17 Sep 2014]
Publicerad 17 Sep 2014 - uppdaterad 17 Sep 2014 - 1 rapporter

Kritiserat vårdbolag konkursansöker

17 september 2014 kl 15:22, uppdaterad: 17 september 2014 kl 16:00 Även fackförbundet Kommunal har tidigare begärt företaget i konkurs. Alla västsvenska kommuner där Care together varit verksamt har sagt upp sina avtal, enligt Västnytt. Företaget ... [Publicerad SvD - 17 Sep 2014]
Publicerad 15 Sep 2014 - uppdaterad 15 Sep 2014 - 1 rapporter

Kommunals Annelie Nordström kommenterar valresultatet

Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal, ger sitt fulla förtroende till Stefan Löfven att bilda ny regering. Hon betonar samtidigt vikten av att ta itu med växande klyftor, en hög arbetslöshet och en välfärd som inte räcker till. Det ... [Publicerad Presskontakt.se - 15 Sep 2014]
Publicerad 14 Sep 2014 - uppdaterad 14 Sep 2014 - 1 rapporter

Kommunal svänger om traineejobb

Traineejobben för unga har blivit en het potatis för Socialdemokraterna. Facken riktade kritik mot förslaget och Centern hävdar att det fattas 18 miljarder. Men Kommunals Annelie Nordström som först efterlyste resurser för handledning har nu ändrat tonen. ... [Publicerad SvD - 14 Sep 2014]
Publicerad 14 Sep 2014 - uppdaterad 14 Sep 2014 - 1 rapporter

Anhöriga håller ihop lapptäcket

DEBATT Anhöriga får träda in eftersom bemanningen inom vård och omsorg är för låg, skriver Annelie Nordström (bilden) och Barbro Andersson. Det är Kommunals övertygelse att bristen på resurser och en alltför låg bemanning ute i vård och omsorg gör att ... [Publicerad Upsala Nya Tidning - 14 Sep 2014]
Nätverk
Network

Bloggar

Sortera på: datum | relevans
Satsningen på specialiserade skötersker för äld... [Publicerad Nyheter P4 Sörmland - för 5 timmar sedan]
Molntjänster inom utbildning [Publicerad Flexspan - 20 Sep 2014]
Många har stöd trots arbete [Publicerad Nyheter från Kommunalarbetaren - 19 Sep 2014]
Fackordförande går i pension vid 59,5 år [Publicerad Petterssons gör skillnad - 19 Sep 2014]
Nu behövs tre kontaktfamiljer [Publicerad Alingsås kommun - Nyheter - 17 Sep 2014]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...

Pressreleaser

Sortera på: datum | relevans
Falun bästa kommun i Dalarna/Gävleborg i RFSL:s... [Publicerad RFSL - 31 Aug 2014]
Växjö bästa kommun i Småland/Blekinge/Gotland i... [Publicerad RFSL - 31 Aug 2014]
#32: Annelie Nordström tror Fi kan bli den blås... [Publicerad Feministiskt Perspektiv - 08 Aug 2014]
Större ansvar för hbtq-frågor i kommunerna [Publicerad Sveriges Kommuner och Landsting - 04 Jul 2014]
Regeringen satsar på framtidens nyckelkompetens... [Publicerad Microsoft Sverige AB - 03 Jul 2014]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ...
Contact Us
Sales
Support


Freebase CC-BY Some image thumbnails are sourced from Freebase, licensed under CC-BY

Copyright (C) 2014 Silobreaker Ltd. All rights reserved.
The selection and placement of stories and images on any Silobreaker page are determined automatically by a computer program.
The time or date displayed reflects when an article was added to or updated in Silobreaker.